The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W badaniach wykonano analizę obecności fenolokwasów w roślinach przyprawowych, takich jak: imbir, koper, kwiat nagietka, lubczyk i tymianek. Rośliny dobrano ze względu na częste wykorzystywanie ich w przygotowaniu potraw. Ekstrakty etanolowe z roślin, w których występuje duża różnorodność fenolokwasów oraz duża zawartość związków fenolowych, tj. koper, lubczyk i tymianek, powodowały zahamowanie wzrostu...
Celem badań było porównanie wpływu stosowania mieszanek z udziałem surowego lub moczonego bobiku w żywieniu kurcząt brojlerów. Nasiona bobiku poddano analizie chemicznej, a następnie przeprowadzono doświadczenie żywieniowe na kurczętach ROSS 308. Czynnikiem doświadczalnym były nasiona bobiku wprowadzone do mieszanek starter w ilości 10%, a grower w ilości 20% według układu: grupa K (kontrolna) – nasiona...
W pracy badano wpływ wielkości i części korzenia buraka ćwikłowego na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów(V) oraz na aktywność przeciwutleniającą soku z buraka ćwikłowego odmiany Bonel. Surowiec podzielono pod względem masy na cztery grupy wielkościowe: A – 151–200, B – 201–300, C – 301–400, D – >400 g. W obrębie każdej grupy korzenie krojono poprzecznie do osi na cztery części,...
Herbicydy należą do środków ochrony roślin powszechnie wykorzystywanych w produkcji roślinnej. Niestety ich stosowanie wiąże się z ryzykiem skażenia płodów rolnych pozostałościami. Na poziom pozostałości wpływ ma wiele czynników, np.: gatunek i odmiana rośliny uprawnej, przebieg pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego, dawka i rodzaj środka oraz termin jego zastosowania. Jak wynika z krajowego monitoringu,...
Przemysł spożywczy i paliwowy wytwarzają znaczne ilości trudnych w utylizacji hydrofobowych odpadów, stąd istnieje potrzeba poszukiwania nowych metod ich zagospodarowania. Celem badań była ocena możliwości zastosowania wybranych hydrofobowych odpadów przemysłu spożywczego i paliwowego jako głównego źródła węgla oraz induktora syntezy enzymów lipolitycznych w hodowli szczepu drożdży Yarrowia lipolytica...
Celem badań było określenie wpływu wstępnej obróbki hydrotermicznej nasion rzepaku z zastosowaniem promieniowania mikrofalowego na jakość fizykochemiczną i stabilność oksydatywną wytłoczonego oleju. Dwie odmiany rzepaku ozimego ‘Monolit’ i ‘Brendy’ nawilżano do wilgotności 7,5%, następnie ogrzewano za pomocą mikrofal (800 W, 2450 MHz) przez 4 i 8 min, dowilżano do wilgotności 6, 7, 8%, a na koniec...
Celem badań było określenie wpływu dodatku preparatu błonnika jęczmiennego Vitacel BG 300 na wybrane wyróżniki jakości pasteryzowanych i sterylizowanych konserw mięsnych. Przygotowano sześć wariantów konserw, różniących się wielkością dodatku preparatu błonnikowego (0,0; 3,0 i 6,0%) oraz rodzajem zastosowanej obróbki termicznej (pasteryzacja i sterylizacja). W gotowych konserwach oceniono: wielkość...
Chryzantema wielkokwiatowa zaliczana jest do najbardziej popularnych roślin ozdobnych na rynku ogrodniczym. Światowa produkcja tego gatunku rośnie z każdym rokiem. Skomplikowana biologia chryzantemy (wysoki poziom ploidalności, heterozygotyczność, poligeniczna kontrola kwitnienia, samoniezgodność oraz ograniczona żywotność pyłku) ogranicza jednak skuteczność tradycyjnych metod hodowlanych (krzyżowanie...
Celem pracy jest zaprezentowanie idei i możliwości projektowania innowacyjnych dań kuchni Note by Note. Dania te charakteryzuje użycie czystych związków chemicznych lub ich mieszanin. Nie używa się tradycyjnych produktów roślinnych i zwierzęcych, gdyż nie można ich kontrolować podczas procesu gotowania. Koncepcja ta nie jest rozpowszechniona. Na podstawie literatury przedmiotu omówiono projektowanie...
Warzywa kapustowate ze względu na właściwości antykancerogenne zawartych w nich glukozynolanów stały się przedmiotem wielu badań. W pracy przedstawiono informacje na temat występowania, budowy i właściwości prozdrowotnych glukozynolanów oraz ich roli w żywieniu i prewencji chorób nowotworowych. Scharakteryzowano zawartości tych bioaktywnych związków w różnych warzywach kapustowatych oraz ich pobieranie...
Celem pracy była ocena wybranych wyróżników jakości nuggetsów z mięsa kurcząt dostępnych w handlu detalicznym, wytworzonych przez różnych producentów. Zakres badań obejmował oznaczenie podstawowego składu chemicznego z zastosowaniem normatywnych metod analitycznych, zawartości soli kuchennej metodą potencjometryczną, instrumentalne pomiary siły cięcia i parametrów barwy (L* a* b*) oraz ocenę pożądalności...
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu stopnia rozdrobnienia trawy cytrynowej na kinetykę suszenia w złożu fontannowym z wykorzystaniem mikrofal. Suszenie prowadzono przy zastosowaniu prędkości powietrza suszącego 5 m∙s⁻¹, temperatury 50°C oraz mocy mikrofal 250 W, wykorzystując łodygi pocięte na plastry o grubości 1 cm oraz cząstki uzyskane po podzieleniu plastrów o grubości 1 cm na cztery...
Celem pracy była ocena wybranych właściwości skrobi z komosy ryżowej uprawianej w Polsce w porównaniu do skrobi wyizolowanej z nasion komosy pochodzącej z Peru oraz z pszenicy. W skrobiach oznaczano podstawowy skład chemiczny, zbadano ich pęcznienie (SP) i rozpuszczanie amylozy (AML), synerezę, zdolność emulgowania (EC), właściwości termiczne i strawność skrobi in vitro. Różnice między skrobią z różnych...
The purpose of the present study was to determine whether water deficit affects cold hardiness of rhododendron ‘Catawbiense Boursault’, ‘Lee’s Dark Purple’, ‘Prinz Karneval’ and ‘Old Port’ shrubs. Plants were grown in unheated greenhouse and for 14 weeks from June to mid-September were subjected to six irrigation treatments. In the end of September shrubs were left in an unheated greenhouse or planted...
The aim of the work was to determine the influence of initial sucrose concentration in fermentation medium on oxalic acid synthesis by Aspergillus niger W78C in submerged batch culture. Cultivations were conducted in synthetic medium containing sucrose in the concentration of 100, 125, 150, 175 or 200 g·dm⁻³. As the result of the present investigation, the optimal sucrose concentration was found at...
W pracy wykorzystano badania ankietowe, których celem było przeprowadzenie oceny stosowania wyróżnionych 16 systemów uprawy buraka cukrowego w Polsce. W 2012 roku rozesłano ankietę do służb surowcowych wszystkich koncernów cukrowniczych w Polsce w celu uzyskania podstawowych danych do obliczenia kosztów analizowanych systemów uprawy buraków cukrowych. Zakres badań obejmował określenie rodzaju i liczby...
W chemicznej ochronie zbóż stosowane są g łównie fungicydy azolowe, morfolinowe, strobilurynowe, benzimidazolowe oraz inhibitory dehydrogenazy kwasy bursztynowego. Fungicydy azolowe i morfolinowe są inhibitorami biosyntezy steroli (SBI). Fungicydy strobilurynowe (QoI) i inhibitory dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) zaburzają proces oddychania grzybów, a benzimidazolowe (MBC) tworzenie ß-tubuliny...
Celem pracy było zbadanie właściwości przeciwutleniających ekstraktów herbaty zielonej oraz czerwonej (pu-erh), jak również zbadanie wpływu dodatku przeciwutleniaczy ekstrahowanych z herbaty na hamowanie procesów utleniania zachodzących w majonezach oraz modelowych emulsjach z olejem rybim. Efektywność ekstraktu w zapobieganiu występowania zmian oksydacyjnych porównana była z działaniem syntetycznych...
Jednym z problemów związanych z wykorzystaniem ścieków przemysłowych oraz osadów ściekowych powstających w miejskich oczyszczalniach ścieków komunalnych do nawożenia pól uprawnych czy innych rolniczych zastosowań jest zbyt duża zawartość w nich metali ciężkich. Celem pracy było zbadanie możliwości adsorpcji metali ciężkich (Zn, Pb, Cr, Cd) przez popioły lotne pochodzące ze spalania węgla kamiennego...
Celem pracy była ocena jakości miodów gryczanych przy zastosowaniu metod fizykochemicznych i chemometrycznych. Materiał do badań stanowiło 17 próbek miodów gryczanych zakupionych bezpośrednio u pszczelarzy, które miały oficjalne potwierdzenie botanicznego pochodzenia. W materiale doświadczalnym oznaczono zawartość wody, zawartość wolnych kwasów, pH, przewodność elektryczną właściwą, zawartości popiołu,...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.